‘Girişimcilik nedir?’ Sorusunu çok fazla kez duydum geçen yıl içinde. Özellikle başarılı girişimcilerin ‘exit’ yapıp yüksek miktarda para kazanması insanların girişimciliği kolay bir para kazanma yöntemi olarak görmesine neden olabiliyor. Bu yazımda girişimciliğin, daha doğrusu benim için gerçek girişimcinin, tanımını yapacağım. Umuyorum ki bu girişimci olmak isteyen ve/veya girişimcilik hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlere yardımcı olur.

Girişimci kimdir?

Tdk’nın tanımına göre girişimci: ‘Üretim için bir işe girişen, kalkışan kimse, müteşebbis’ yani yeni bir şey yapmak isteyen herkes girişimci aslında. Adı üstünde, giriş yapmaktan geliyor girişimcilik. Peki o zaman yeni mağaza açan kişilere, mesela yeni bir bakkal açan herkese girişimci diyebilir miyim? Ne kadar üzerinde tartışılan bir konu olsa da aslında bir bakkal açmak da girişimciliktir. Eğer internet üzerinden satış yapan web sitelerini girişim olarak adlandırıyorsak neden yeni açılan bir bakkalı farklı bir şekilde konumlandırıyoruz. Elbette bu durumda yeni açılan bir bakkal ya da bir kahve dükkanı da girişim olacak ve açan kişi de girişimci olarak adlandırılabilecektir. Peki gerçek girişimci olmak için bu yeterli mi? Yani sadece bir girişime sahip olmak mıdır girişimcilik?

Gerçek girişimci kimdir?

Gerçek girişimcinin özellikleri biraz daha farklı aslında TDK’nın tanımından: Gerçek girişimcinin amaçlı sadece para kazanmak değildir. Para kazanmak amaçlarının arasında olsa da çevresini, toplumunu ve dünyayı güzelleştirmek ve insanlara, hayvanlara hatta bütün canlılara yardım etmek için uğraşırken para kazanmak ister. Yani ne kadar internet üzerinden eşya satış sitesi kurduğunda veya bir bakkal kurduğunda kişi girişimci olarak adlandırılabilse de gerçek girişimci olmak için topluma geri dönüşte bulunmalı yani kazandığı paranın yanında toplumunu, çevresini de yükseltmeli, geliştirmeli. İşte sürekli duyduğumuz ama genelde ne anlama geldiğine bakmadığımız ‘Give Back’ bu anlama geliyor. Gerçek girişimcinin en önemli özelliği de işte bu: topluma geri dönüşte bulunması! Tabi ki gerçek girişimcinin özellikleri bununla sınırlı değil.

Hayat boyu girişimcilik

Gerçek girişimciyi ayıran bir başka özellik ise hayatının her yerinde girişimci olduğunu göstermesidir, herkes aynı işleri aynı şekilde yapmaya çalışırken girişimci herkesin hayatını kolaylaştıracak yöntemleri düşünür. Mesela geçen gün Starbucks’ta bir adamın kırık peçetelikten peçete alırken elini kanattığını gördüm. Adam sinirlenip orada ayrılabilirdi ve şikayette bulunabilirdi. Kahvesini bırakıp hızla ayrılınca tam da bunu yaptığını zannettim. Ancak aynı adam 5 dakika sonra elinde bir bant ile geri döndü ve peçeteliği onarmaya başladı. İşte bu gerçek girişimcinin yani hayatının her yerinde girişimciliği felsefe olarak edinmiş bir insanın örneği.

Girişimciliği sadece para kazanmak olarak düşünenlere ve bu amaçla girişimci olmak isteyenlere yukarıda yazdıklarımı okumalarını öneriyorum. Gerçek girişimci hayatının her alanında fırsatlar görür ve çevresini de kendini de geliştirmek ister. Herkesin gerçek girişimciliği tatmasını dilerim.

Sevgilerimle,

Oğuzhan Kadaifçiler

Kategoriler: Blog

0 yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir